FAQ


Wat is de doelstelling van BankjesCollectief?

BankjesCollectief moedigt iedereen aan om de stoep te gebruiken als gedeelde huiskamer; de blijvende ontmoetingsplek die de sociale verbanden tussen buurtgenoten duurzaam versterkt. In een tijd dat het niet meer vanzelfsprekend is dat buren elkaar kennen, hebben bankjes voor de deur grote meerwaarde.


Wie initieert en organiseert BankjesCollectief?

In mei 2014 gingen Jesse Jop Jorg (We The City) en Cathelijn de Reede (Springtide Studios) proefzitten op een bankje en startte het BankjesCollectief officieel. Het team wordt aangevuld door Roos Polman, Mischa Woutersen en Melanie van Zweeden. Het bankzitten én de bijzondere ontmoetingen worden mede mogelijk gemaakt door de partners. Daarnaast is er natuurlijk geen BankjesCollectief zonder alle enthousiaste BankjesHosts en bankjesbezoekers!


Hoeveel bankjes zijn al geopend en tot hoeveel ontmoetingen heeft dit geleid?

In de eerste twee seizoenen van BankjesCollectief (2014 & 2015) zijn er al 450 bankjes geopend, waarvan sommige bankjes meerdere keren. Dit heeft al gezorgd voor vele ontmoetingen tussen buurtgenoten. Kijk voor een klein overzicht op onze Collectief-pagina.


Heeft BankjesCollectief effect?

Uit het onderzoek uitgevoerd door Placemakers, inschrijfdata en interviews blijkt dat BankjesCollectief erg wordt gewaardeerd door de deelnemers (BankjesHosts en bezoekers) en dat het initiatief een hele positieve bijdrage levert aan buurten in binnen- en buitenland.
BankjesCollectief versterkt de sociale verbanden waardoor een buurt prettiger en weerbaarder wordt met tot nu toe 102.150 ontmoetingen in 10 landen, waarvan 34.050 nieuw. 70% leert de buren beter kennen, 64% van opgedane contacten krijgt vervolg en 57% van de geopende bankjes leidt tot nieuwe ideeën voor de buurt. Deelname aan BankjesCollectief zorgt ervoor dat mensen zich thuisvoelen in de buurt en creëert een gevoel van tevredenheid en veiligheid. 


Waar is het grootste huiskamercafé?

BankjesCollectief initieert het grootste huiskamercafé ter wereld. Wat betekent dat alle bankjes in elk dorp, stad of land onderdeel kunnen zijn van het openluchtcafé. Het moedigt bewoners aan hun straat te zien als een gedeelde huiskamer waar zij mensen uit de buurt kunnen ontmoeten.


Zijn er openstaande vacatures voor BankjesCollectief?

Jazeker! Wil jij ons dit BankjesSeizoen helpen promoten als BankjesAmbassadeur in Nederland of daarbuiten? Mail naar mischa(at)bankjescollectief(dot)nl voor de verspreiding van BankjesCollectief in jouw stad, dorp of provincie.


Hoe blijf ik op de hoogte van het nieuws rondom BankjesCollectief?

Volg ons op Facebook, TwitterInstagramPinterest en Tumblr. Voor meer vragen, stuur je vraag en/of opmerking naar melanie (at) bankjescollectief (dot) nl. Wil je je aanmelden voor de BankjesCollectief persberichten? Laat het weten via cat (at) bankjescollectief (dot) nl of meld je aan voor onze nieuwsbrief. We ontvangen graag een link of pdf van de publicatie via info (at) bankjescollectief (dot) nl.


Hoe open ik een bankje?

Ga naar de homepage van de BankjesCollectief website en klik rechts bovenin op Open je bankje. Vul hier de gegevens in van jouw bankje (omschrijving, adres + huisnummer, openingstijden) en je e-mailadres en telefoonnummer. Vul ook jouw eigen naam in, zodat de bankjes bezoekers jou als BankjesHost kunnen ontmoeten! Klik vervolgens op ‘bewaar’ (deze informatie kan je later nog aanpassen). Je mag zelf bepalen wat je ‘serveert’ op jouw bankje en wat de openingstijden van het bankje zijn. Ga voor inspiratie naar het overzicht. Zolang het bankje geen commerciële, politieke en/of religieuze doeleinden nastreeft.
Het zou tof zijn als je ook een event-pagina op Facebook aanmaakt en de link invult in het vakje ‘website’, zodat je iedereen kan uitnodigen om gezellig te komen bankhangen! Let wel op dat je de volledige URL kopieert en plakt.
BankjesCollectief is slechts een communicatieplatform. Alle deelnemers zijn verantwoordlijk voor hun eigen daden. BankjesCollectief is niet aansprakelijk te stellen.


Hoe bepaal ik de openingstijden van mijn bankje?

Je mag natuurlijk zelf bepalen hoe lang je je bankje opent. Serveer ‘s ochtends een paar uur een ontbijtje, drink ‘s middags een bak koffie met de buren of pas de tijden aan op andere bankjes in jouw buurt. Wij raden aan om je bankje voor 2 tot 4 uurtjes te openen. Dan komen je gasten tegelijk bij je op bezoek én je kunt daarna (met je laatste gasten) een bezoekje brengen aan andere bankjes in jouw buurt. Ideaal!


Hoe zorg ik dat mijn buren ook komen?

  1. Stop uitnodigingen in de brievenbussen van de buren: stel jezelf voor, waar woon je, wat doe je en nodig ze uit voor de BankjesZondag.
  2. Appeltaart helpt! Iedereen lust het en het is een mooie uitnodiging om even op je bankje te komen zitten.
  3. Regel een muzikant die voor muzikale ondersteuning zorgt tijdens het bankhangen.
  4. Maak een gastenboek waar de BankHangers op jouw bank hun e-mailadres of telefoonnummer kunnen achterlaten. Zo worden ze onderdeel van jouw bankje en kun je ze op de hoogte houden wanneer je je bankje weer openstelt.
  5. Introduceer de BuurtApp bij je buren. Handig voor als de suiker op is, je een hamer nodig hebt of wanneer je een volgende BankjesZondag wilt aankondigen! 


Ik woon buiten Nederland, kan ik ook meedoen met BankjesCollectief?

Jazeker! BankjesCollectief initieert het grootste openluchtcafé ter wereld, waarbij het ontmoeten van de buurt centraal staat. Ongeacht in welk land je woont. Daarom hebben we een internationale Facebook-pagina en een Engelse en Duitse versie van onze website. In o.a. Brussel, Berlijn, Cambridge en Istanbul zijn er inmiddels al bankjes geopend. In september 2015 is ook BankerlKollektiv in Wenen, Oostenrijk van start gegaan. Volg de laatste ontwikkelingen op hun Facebook-pagina. Vragen over het openen van een bankje in het buitenland? Vraag mischa (at) bankjescollectief (dot) nl voor meer informatie.


Kan ik als ondernemer ook meedoen aan BankjesCollectief?

Ja dat kan, maar het is niet de bedoeling dat het bankje een commercieel doel dient. Wij raden aan dat mensen uit de buurt een samenwerking aan gaan met een organisatie en zodoende voor een bankje op de stoep zorgen. Ook politieke en religieuze doeleinden zijn niet toegewenst. Heb je een vraag? Mail dan naar melanie (at) bankjescollectief (dot) nl.


Mag je écht alles serveren bij je bankje?

 Bewoners of ondernemers met een bankje kunnen mensen uit de buurt verwelkomen met een kopje koffie, een lekkere lunch of een heerlijk glas wijn. Of iets heel anders, namelijk een mooi verhaal, een knikkerclinic of een lesje gitaarspelen. We willen het voor iedereen heel makkelijk maken om zelf invulling te geven aan je bankje en proberen tegelijk een impuls te geven aan het onderlinge vertrouwen in de buurt. De bezoekers van de bankjes bepalen achteraf wat ze ‘het’ waard vinden.


Kan ik geld verdienen met het openen van een bankje?

De bezoekers van de bankjes bepalen achteraf wat ze ‘het’ waard vinden. Het is niet de bedoeling dat er commerciële doeleinden aan het bankje verbonden worden.


Ik wil een bankje openen, maar ik heb geen eigen bankje. Wat nu?

Optie 1: Investeer in een mooi stijlvol bankje (eentje die je kan vastmaken aan de muur of een paal), want je zult er in de zomer genoeg van kunnen genieten. En anders de buren wel!
Optie 2: Houd het grofvuil in de buurt in de gaten voor een mooi exemplaar.
Optie 3: Kun je echt geen bankje regelen? Adopteer een openbaar bankje in je straat of in een park bij je in de buurt. Neem een kleedje mee, wat kussens en een tafeltje en je hebt je eigen huiskamertje buiten!


Ik wil voor de volgende editie van het BankjesCollectief weer hetzelfde bankje als vorige keer openen. Moet ik nu mijn bankje weer opnieuw openen op de website?

Helaas is het niet mogelijk om een bankje automatisch voor meerdere edities te openen, wat betekent dat je opnieuw jouw bankje moet aanmelden. Gelukkig kan je jouw oude bankje nog terug vinden (links bovenaan de website) als je de datum van de vorige editie selecteert, daarna kun je heel gemakkelijk de tekst kopiëren. Zo weten we ook zeker dat alle nieuwe bankjes de aanstaande editie zullen openen en het niet automatisch is aangemaakt.


Is het mogelijk om op een andere datum mijn bankje te openen?

Het grootste huiskamercafé ter wereld vindt alleen plaats op zondag 5 juni en zondag 18 september. Op de website kun je alleen voor die dagen je bankje aanmelden. Ben je op de BankjesZondagen verhinderd, dan ben je ook vrij om op een andere dag in het BankjesSeizoen een bankje neer te zetten. Het liefst zien we elke dag bankjes van gastvrije bewoners op de stoep! Meld jouw initiatief bij melanie (at) bankjescollectief (dot) nl, dan plaatsen we jouw event op onze BankjesSeizoen pagina.


Mag dat wel, een bankje op de stoep?

 In verreweg de meeste gemeentes in Nederland kun je met een gerust hart een bankje voor je huis neerzetten, zolang de voetganger ten alle tijden nog kan passeren. In Amsterdam bijvoorbeeld is het voor een permanent bankje wel de bedoeling dat je minimaal 1,30 meter van de stoep vrijhoudt voor voetgangers. Gemeente Amsterdam (Stadsdeel Oost) ondersteunt het BankjesCollectief en in Gouda verrastte een wethouder van GroenLinks de openluchtcafébezoekers zelfs met zangkunsten.


Ik woon op de derde verdieping, dus ik heb geen voortuin/gevel om een bankje neer te zetten. Kan ik alsnog een bankje openen?

Zet tijdelijk een eigen bankje neer tijdens het BankjesSeizoen. In principe is de stoep van iedereen, maar we raden wel aan met de buren te overleggen. Misschien kun je wel samen met de buren een bankje aanschaffen (en openen). BankjesCollectief is tenslotte bedoeld om de buurt beter te leren kennen, te beginnen bij de buurman of -vrouw! Geen succes? Zoek een openbaar bankje in je straat of in een park waar je wel kunt zitten en nodig de buurt uit!


Wanneer vinden de grootste huiskamercafé’s van BankjesCollectief plaats?


Het volgende grootste huiskamercafé zal plaatsvinden op zondag 5 juni 2016 ter opening van het BankjesSeizoen van 2016. Het seizoen zal worden afgesloten op zondag 18 september 2016.


Hoe zie ik welke bankjes er de komende BankjesCollectief editie meedoen?

Ga naar de homepage van de BankjesCollectief website en klik bovenaan op ‘Zoek bankjes‘. De rode bolletjes zijn de bankjes die komende editie geopend zijn, de grijze die in een eerder openluchtcafé geopend zijn. Kies vervolgens de juiste datum in het zoekvenster links bovenaan. Daarna zie je alle open bankjes per dorp, stad of land die meedoen door de in- en uitzoom knop linksonder te gebruiken.


Waar vind ik het logo, persfoto’s en een video?

Mail voor de high resolution logo’s en persfoto’s van BankjesCollectief naar info (at) bankjescollectief (dot) nl. Het is de bedoeling dat in alle gevallen de naam van de fotograaf en BankjesCollectief vermeld worden. Wil je foto’s voor een ander project (en niet ter promotie van BankjesCollectief) gebruiken, informeer dan via mail naar de mogelijkheden.
Bekijk en post de film door Freshmen Media voor een sfeerimpressie van BankjesCollectief.


Kwam BankjesCollectief eerder in de media?

Er is onder andere (online) aandacht besteed aan BankjesCollectief door het Parool, NRC Next, De Volkskrant, Nu.nl, ELLE, Glamour, Flow magazine en Radio 2. Een overzicht van deze uitingen vind je in het fotoalbum ‘Liefde voor BankjesCollectief’ op onze Facebook-pagina.

 

 

Copyright © 2016 BankjesCollectief. Alle rechten voorbehouden.                                        Disclaimer

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief